Hade en del ägg vars bäst före datum höll på att gå ut så igår blev det lite bakning. Jag gjorde eclairs med vaniljkräms fyllning. De är superenkla att göra innehåller inget socker i degen utan allt socker är ju i fyllningen så man kan ju göra de mindre söta om man vill. 
 
3dl vatten (kokande vatten)
100 margarin/smör
2dl vetemjöl
3 ägg
 
Koka upp vattnet med matfettet (i kuber) tills det bubblar. Häll i mjölet och vispa tills degen släpper kasturllens botten. Det går väldigt fort! Ta av kastrullen ifrån värmen och vispa då och då tills den svalnar.
 
Vispa äggen i ett glas. Tillsätt äggen lite i taget. Det ska bli en krämig smet, spritsa eller klicka ut på bakplåtspapper. Grädda tills de är gyllene och puffiga. 
 
Grädde bakelser i 200-225 C i ca 25 minuter. Stora kransar i ca 30 min.
 
Fyll med en sprits. Bra fyllningar är vaniljkräm, grädde, nutella-grädde. Fantasin sätter gränser. 
Smält choklad i vattenbad och bred över toppen på eclairerna, alternativt: servera med varm chokladsås om du gör petit chouxer. 
 
Kommentar: Undvik att göra i non-stick kastrull eftersom degen släpper annorlunda och det är svårare att avgöra när det är dags att ta av från spisen. Om du kan, försök temperera chokladen så den stelnar i rumstemperatur så slipper du ta plats i kylskåpet.
 



 
eclairs, petit choux,

Kommentera

Publiceras ej