Häromdagen testade jag att göra egna munkar som bakades i ugn istället för att friteras i olja. Lite nyttigare och lite mindre farligt. Sjäv är jag lite osäker på att fritera saker i olka då det är ganska lätt att det slår eld.Visserligen är det ju inte jättesvårt att kväva elden men när jag hittade ett recept som inte krävde fritering tänkte jag att det skulle vara kul att prova. 
 
De blev jättegoda, och man slapp den där oljiga smaken som firterade munkar får. De är defitivt godast varma eller nybakade. Det som är bra med det här receptet är att man kan spara munkarna i kylen över natten, låta dem jäsa lite till på morgonen efter och baka dem då. Nu blev det här ganska många munkar, eller iallafall för många för tre personer att käka på en och samma gång. Så nästa gång tror jag att jag får dela upp det, eller baka mer donutshål för de vart faktiskt jättegoda, och de var goda även dagen efter utan att värmas i mikron. 
 
Recept
Deg:
 
460g vetemjöl (jag använde mer än detta, och degen var fortfarande ganska lös)
2 tsk salt
50g socker
2 1/4 torrjäst
60g smör
240 ml mjölk
80 ml vatten
1 msk vaniljextract
 
Glasyr: 
240 g florsocker
1 1/2 tsk vanilj
3 msk vatten, (jag använde lite extra, den ska vara riktigt lös)
 
Gör så här: 
1. Blanda mjöl, jäst, socker och salt i en skål. 
2. I en kastrull blanda mjölk, vatten, smör och värm tills smöret är smält och det är ljummet. Blanda i vaniljen om du använder vaniljessens. 
3. Om du använder en degmaskin, blanda mjölblandingen på låg fart och häll i vätskan. Blanda i två minuter för att väcka jästen.
4. Öka farten och om nödvändigt häll i lite mer mjöl. Blanda i 6-8 minuter tills degen är blank och slät. Degen är lös och ganska kladdig. 
5. Pensla insidan av din jäs skål med olja och coat the dough lightly. 
6. Täck skålen med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1-1 1/2 timme. 
7. kavla ut degen på mjölad yta till ca 2 cm tjocklek. 
8. Ta ut rundlar med ett kakmått, jag använde en konservburk. Jag änvände en tyll för att ta ut hålet i mitten och sparade dessa och bakade ut dem på en separat plåt. (Grädda donut hålen lite kortare än munkarna)
9. Om du vill göra fyllda munkar låt bli att ta ut hål. 
10. Täck munkarna med plastfilm och Låt jäsa i ytterligare 30 min
TIPS: Om du vill kan du förbereda munkarna till detta steg och sätta in dem i kylen över natten och ta ut dom dagen efter, låt de komma till rumstemperatur och låt jäsa ytterligare 30 minuter för färska munkar dagen efter. 
11. Värm ugnen till 180 grade C
12. pensla munkarna med smält smör på toppen men inte sidorna. 
13. Medans munkarna bakas förbered glasyren. 
14. Baka i 13 minuter, rotera plåten för jämn färg. Överbaka inte! Om de för för mycket färg kan de bli torra. 
15. Glasera munkarna direkt när du tar ut dom från ugnen. Doppa de varma  munkarna i glasyren och placera på ett galler. 
16. Om du vill kan du dubbeldoppa för ett tjockare lager med glasyr. 
 
Glasyren: 
Vispa ihop alla ingredienserna och använd mer vatten om det behövs.
 
Till donut hålen:
4 msk smält smör 
200g socker 4 msk pumpakrydda (jag använde kanel)
 Blanda de nygräddade donuthålen i det smälta smöret och blanda med socker och kryddblandingen. Går att servera med lite choklad sås för extra dekadens. Urgoda
 
Fyllda Donuts: 
Ta ut cirklar men inga hål. Grädda. När de svalnat en aning, använd en spritspåse med en slät tyll och fyll munkarna med passande fylling. Tex Nutella, vaniljkräm, chokladkräm etc. Smakar allra bäst nybakade. 
 
Donuthål på jäsning
Traditionella munkar
Munkar som ska fyllas (den här gången med vaniljkräm)
Socker och kanelblandingen till donuthålen och vaniljglasyr
Munkar som blir doppade i glasy
Donuthål med socker och kanel
 
 
 
 
Jäst, mjuka kakor,