Bakade igen för första gången på länge. Testade något i höstas på ett kafe här i Edinburgh som de kallade Apple shortcake. Tyckte det var riktigt gott så ville gärna testa att baka själv. Hittade tillslut ett recept som verkade lovande. De är som en slags paj, fast i scone deg. Det är inte så sött, själva degen innehåller väldigt lite socker i jämförelse med andra paj recept även om man kan sockra fyllningen mer om man skulle vilja. 
 
Här kommer iallfall receptet. 
 
Ingredienser:
 
250 g mjöl 
1tsk bakpulver 
125g osaltat smör, kylt och i kuber. 
55 g socker 
1 lättvispat ägg
1 msk kall mjölk för pensling 
Gyllene socker för att strössla. 
 
Fyllning: 
 
4 äpplen (gärna söta) 
1 tsk kanel 
2tsk strösocker 
 
Gör så här: 

Värm ugnen till 180°C. Smörj en fyrkantig form ca 20cm eller klä med bakplåtspapper. 

Sikta mjölet och bakpulvret i en skål. Blanda i det kalla smöret så det blir som sand. Rör i sockret. Gör ett hål i mitten och tillsätt ägget och mjölken. Blanda med en kniv, eller matberedare tills det blir en deg.Kyl degen i 20-30 min. 

Halva degen, låt ena halvan vila i kylen. Kavla den första halvan så den passar i formen. 

För att föra fyllningen, skär äpplena till smala bitar. Lägg äpplena i dubbla lager på degen. Strö över socker och kanel. 

Kavla den andra deghalvan och lägg på som ett lock. Glasera med den extra mjölken och strössla med sockret. 

Grädda i ca 40-45 min tills gyllene. 

Skär i fyrkanter och servera med lite glass. 

Kommentera

Publiceras ej