Hade sån cravings efter filmjöksbrld med torkad frukt i för några veckor sedan. Men i Storbritannien finns ju inte filmjölk egentligen. Men testade att baka det med kefir, ifrån en polsk affär. Tur att det är så många polacker i Edinburgh att det finns speciella affärer med polsk mat bl a kefir som är typ fil. Sedan vet de ju inte vad typ grahamsmjöl och andra roliga mjölsorter är heller så fick improvisera ganska mycket. 
 
Upptäckte snabbt att frön och torkad frukt var väldigt dyrt. Tror jag spenderade närmare £10 bara på ingredienser. Nu använde jag ju iof inte upp alla ingredienser så det kommer ju räcka till ytterligare bröd. Även mörk sirap fick jag ersätta med Treacle. Använde bara 1 dl av treacle men tror att nästa gång får det nog bli ännu mindre. 
 
Brödet här blev väldigt kompakt jämfört när jag bakar det här brödet i Sverige. 
 
Grund receptet kommer ifrån ICA. Men det är väldigt lätt att ändra om och höfta lite bäst man vill. Byta ut nötter, frukt och även mjölsorter med vad man har hemma. Bara se till att man behåller mängden vetemjöl för glutenets skull. 
 
Men här iallafall receptet: Det ger 2 bröd. 
 
Ingredienser: 
 
7dl vetemjöl
4dl grahamsmjöl
2dl grovt rågmjöl 
1tsk salt
1dl solrosfrön
1dl hela linfrön
1dl torkade aprikoser, ca 100g
1dl russin
1dl hasselnötter (jag brukar skippa dessa eftersom mamma inte gillar nötter) 
1L filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat 
2 dl mörk sirap (räcker med 1dl) 
 
Så här gör du: 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Blanda alla torra ingredienser. Nötter kan användas hela eller grov hackas. 
 
Blanda filmjölken, sirapen, och bikarbonaten försiktigt till en tjock jämn smet. 
 
Smörj brldformarna med lite margarin eller smör. Eller använd bakplåts papper. 
 
Grädda  i nedre delen av ugnen i ca 1.5 timme. Om bröden blir för mörka täck med folie. 
 
Lår bröden vila invirade i en kökshandduk i minst 5 timmar. 
 

 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej