Fick fruktansvärt mycket ost med mig hem ifrån en bal för några veckor sedan. Jag äter inte jättemycket hårdost så var tvungen att tänka till lite vad jag skulle använda den till. Resultatet har blivit ett antal mat pajer med ost och broccoli, skinka eller vad som nu finns hemma. Pajen passar bra som förrätt i små portionsformar eller som lunchmat. Fyllningen går ju att variera lite hur man känner för. 
 
Till en paj behövs: 
 
Pajskal:
100g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
3msk kallt vatten
 
Till pajstanningen (fyllningen)
3 ägg
3 dl mjölk
3dl ost med smak 
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk paprika pulver
 
Så här gör du:
1. Blanda margarinet med mjölet. Lättast att använda fingrarna så det blir som brödsmulor. Tillsätt vattnet och knåda ihop en deg. 
2. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel och låt vila i kylskåt i ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°C.
4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. 
5. Sänk värmen till 200 grader
6. Blanda ihop fyllningen och häll över i pajen
7. Grädda pajen i ca  30 minuter tills ägg stanningen stannat.
 
Servera med typ en sallad. 
 
mat