Alla som är intresserade av amerikansk mat har nog någon gång stött på Poptarts. Som jag förstått det är det som små pajer av smördeg med en söt fyllning tex. jordgubbssylt och sedan glasyr över toppen med strössel. Själv har jag aldrig smakat några, jag har sett några i affären ibland. Men oftast är de ganska dyra och så är man väl lite nervig inför tanken på hur mycket skräp det är i dem. Men hittade det här receptet via youtube, Gemma Stafford med kanalen BiggerBolder Baking. Jag använde hennes recept på smördeg och fyllde de med nutella. 

Det här receptet räckte till ca 10 poptarts med lite deg över. Jag gjorde dem 7.5x10 cm stora rektanglar. Om jag gör om det ska jag försöka kavla tunnare och göra dem aningen mindre tror jag. 
 
Ingredienser:
375g mjöl (flour)
200g KALLT smör i tärningar (butter)
2 msk florsocker (icing sugar)
2 äggulor (egg yolks)
4 msk vatten (tillsätt lite i taget, 4 var lite mycket)
salt
 
1 vispat ägg till pensling (eggwash for brushing the pastries)
200 grader i ca 20-25 min
 
Glasyr: 
60g florsocker
1/2 tsk vanilsocker
lite vatten, 1 tsk i taget
 
Att göra:
  • Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål. 
  • Med fingertopparna eller en matberedare blanda ner det kalla smöret. Smula sönder smöret med fingrarna så att det blir som grova brödsmulor. 
  • När smöret är fördelat blanda ner äggulorna och vattnet i portioner i mjölblandingen 
  • Använd händerna och forma en deg, en bra deg gör skålen helt ren. 
  • Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 30 min
  • Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord. Kavla så tunt som möjligt till ca 1/4 mm tjockt. 
  • Skär ut rektanglar, jag gjorde 7.5-10cm men välj storlek som passar dig. Pensla rektangeln som blir undersidan med äggblandningen och klicka på fyllningen, fyll inte för mycket. Lägg på locket och tryck ihop det med botten med en gaffel. 
  • Nagga locket så att inte locket sprängs i ugnen. Pensla med vispat ägg
  • Baka i mitten av ugnen 200 grader i ca 20-25min eller tills gyllenbruna
Låt kakorna svalna något och bred på glasyren. Om du har strössel så ha på det också för lite mer PopTart känsla.
 
Ideer för andra fyllningar: 
Jordgubbsylt eller annan sylt
Finhackade äpplen med kanel och socker
 
Kommentar: Blev lyckade, men lite torra kakor. Näst gång vill jag nog ha en krämigare fyllning som balanserar ut den torra smördegen. Eller om man vill så servera med lite vaniljsås som paj. 
 
Låt degen vila i 30 minuter
Kavla ut tunt
Baka mitt i ugen
Lite glasyr, låt stelna
 
 
 
 
Bakning, PopTarts, hembakat,