Denna Cheesecake gjorde jag till nyår. Det var ett väldigt gott recept men att ha i krossade Maltesers var inte en jättebra ide. De smakade gott, men de blev ju lite geggia eftersom de sög upp fukt ifrån Cheesecake fyllningen. Nästa gång tror jag att jag har i daim eller marabou choklad istället och bara dekorerar med Maltesers. 
 
Botten är en brownie botten-Kladdkakebotten istället för vanlig cheesecake botten. Jättegott. 
 
Brownie botten: 
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 nypa salt
80 gram smält smör
1 dl vetemjöl
 
Cheesecake fyllning:

4 gelatinblad
2 ägg
300 gram philadelphiaost
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
Maltesers/valfritt godis. Föreslår att inte använda godis som innehåller kex, eller sådant som kanske mjuknar. 

Garnering:

Krossat godis, riven choklad etc. 

Brownie Botten: Rör ihop alla ingredienser till botten. Vispa INTE. Häll smeten in en smord springform på ca 24cm i diameter. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca. 12-15min tills kanterna har stannat till sig. Den ska fortfarande vara lös i botten som en kladdkaka. Ställ kallt i några timmar.

Cheesecake fyllningen: 

Blötlögg fyra gelatin blad i kallt vatten i ca 5-10 minuter. Krossa godiset till fyllningen. Dela äggen, gulan och vitan i var sin skål. Rör ihop gulan med socker, creme fraiche och philadelphiaost. Man får använda lite armstyrka. Om man låter philadelphia osten och creme fraichen stå ute en liten stund innan så blir det lite lättare. 

Med en elvisp vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Du ska kunna hålla bunken upponer utan att det faller ut. Krama lätt ur vattnet ur gelatin bladen. Smält sedan gelatin bladen tillsammans med lite vatten över ett vattenbad på svag värme. Äggvitan får inte börja koka. Vänd ihop äggvitan med äggulesmeten med en slickepott och gelatinet. Häll sist ner karamellkrosset. Vänd ihop det väl så att alting blandas. Häll blandingen över browniebotten och låt stå kallt över natten. 

 

 

Bakninge, cheesecake,

Kommentera

Publiceras ej