Jag har bakat bagels två gånger i mitt liv. Första gången hade jag ett recept som krävde väldigt lite jäst men som och andra sidan skulle jäsa över natten. Dessa var enklare men smakade ändå väldgt gott. Jag föredrar att äta dem lite varma, så om man inte äter de nybakade så ger jag de en stöt i mikron men de är även goda att äta kalla.
Receptet kommer ursprungligen ifrån Laila, men jag fick ändra lite.
Jag gjorde 16 bagels av detta recept och tyckte de blev lagom stora till gränsen på för stora. Orginalreceptet säger att det blir 12 bagesl.
25 g jäst (jäst för söta degar funkar bra det med).
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk flytande honung
13 1/2 dl vetemjöl special (Häll i lite i taget, jag behövde inte hälla i mer än 10dl mjöl plus lite till utbakningen).
Vatten till kokning
Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl vallmofrön (sesamfrön)
1 st Uppvispad äggvita
1 dl vallmofrön (sesamfrön)
Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader. (Snarare 200 om Ni vill ha färg på Bagelsen).
Sätt ugnen på 175 grader. (Snarare 200 om Ni vill ha färg på Bagelsen).
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med 37 gradigt ( fingervarmt )vatten, salt, honung.
Tillsätt lite mjöl i taget, under omrörning.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara ganska hård.
Låt den jäsa i bunken till cirka dubbel storlek under en ren bakduk i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den till ca 10 – 12 delar.
Rulla varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret.
Snurra degen som en rockring rung fingret så att hålet blir större. Eftersom de ska jäsa ytterligare en gång så behöver hålet vara större än vad man tror annars så blir det bara igenjäst.
Jäs sedan under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
Mot slutet av jästiden så kan du koka upp vatten i en stor kastrull. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Traktörpannan var jättebra. Lyft upp dem och låt den torka på en ren kökshandduk, var försiktig när du ska flytta över dem till plåten igen eftersom de klibbar fast ibland. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfira frön.
Grädda mitt i ugnen eller till och med lite högre upp på slutet så de får fin färg. Grädda i ca. 20-25 minuter (i våran ugn behövdes det 25+ för att få fin färg på dem.

Andra jäsningen innan de ska kokas.

Koka i 2-3min på varje sida och låt sedan rinna av på en ren bakhanduk.

Nybakad Bagel och varm choklad.
Slutkommentar: Lättbakade och väldigt goda. De är lätta och goda, inte alls så kompakta som de köpta ifrån tex. Tesco.
Bagels,
bröd,
hembakat,
Kommentera