Ikväll efter jobbet bestämde jag mig för att baka. Både för att jag kände för det och för att jag fick typ en liter grädde ifrån jobbet igår och behövde använda det till något. Så idag blev det en choklad tårta med nutella grädde och nutella-chokladkräm (typ vaniljkräm fast med choklad med nutella). 
 
Jag använde mina små springformar för att baka bottnarna. Nästa gång ska jag inte fylla de riktigt lika högt upp, utan kanske bara lite mer än hälften av formen. 
 
Tårtbotten: 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Vispa ägg och socker poröst. Smält margarinet och blanda mjölken med det smälta margarinet. 
Vispa i mjöl, bakpulver, vanilsocker och kakao varvat med mjölk och smält margarin. 
Smöra formarna och häll i smeten till lite mer än hällften av formarna (eller häll mer eftersom smeten är lite för mycket och du kan kapa kupolen som bildas). 
Grädda på falsen nedanför mitten av ugnen i ca 20-23 minuter. 
 
Låt kakorna svalna och ställ de i kylen en stund så att de är lättare att dela. Under tiden kan du börja göra göra fyllningarna. 
 
Nutella grädde: 
 
3dl vispgrädde
2 rågade matskedar nutella (rumstempererad så den är lite mer rinning), öka eller minska mängden beroende på hur stark smak du vill ha. 
 
Vispa grädden för hand eller med elvisp, tar inte så farligt lång tid för hand. Vispa grädden så den är mjuk men övervispa inte!!! Vänd ner nutellan med en slickepott eller sked. 
 
Chokladkräm med Nutella:
 
 
Den ser ut som en inoljad chokladpudding
 
1st äggula
1/2 msk potatismjöl (du kan ha i lite mer om du inte tycker den är tillräckligt tjock)
2 msk kakao
2 msk strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 1/2 msk nutella
 
Sikta ned potatismjöl och kakao i en kastrull. Tillsätt socker och rör om. 
Börja med att vispa ned lite grädde i taget över de torra ingredienserna så du inte får några klumpar. När de har en slät smet rör ned resterande grädde.
Rör nu ned äggula och mjölk.
Sätt kastrullen över värme, ungefär medeltemperatur på din spis. Vispa nu hela tiden medan du låter den sjuda upp och tjockna. Lämnar du den på värme finns det risk att klumpar bildas eller att den bränner fast.
När krämen ser tjock och fin ut stänger du av värmen och rör ned nutellan. Krämen kommer tjockna då den svalnat så om den inte är jättetjock nu kommer den tjockna en aningen till men inte så mycket så se till att den tjocknat ordentligt innan nutellan tillsättes.Låt svalna och använd sedan som fyllning i tex ett lager tårta, fyllda i muffins eller blanda med grädde som fyllning.
 
Glasyr: Chocolate ganache/Choklad tryffel
150g choklad
3/4 dl-1dl grädde
 
Värm grädden antingen i en kastrull eller i en skål i mikron. Bryt sönder chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Om det behövs så kan du värma den lite till i mikron. Blanda allt tills det är en glansig choklad sås. Den stelnar när den får kallna. 
 
Bygga ihop Tårtan:
 
Dela tårtbottnarna i hur många lager du vill ha. Jag gjorde 4 lager men då slänge jag också en hel del tårta. Ta ur kakorna ur formarna och lägg i plastfolie i formarna och lägg tillbaka den första tårtbotten. 
Lägg på den första fyllningen och sedan första bottnen, jag valde att använda, nerifrån och upp:
  • Botten
  • Chokladkräm
  • Botten
  • Nutella grädde
  • Botten
  • Chokladkräm
  • Botten
Ställ sedan in tårtan i frysen eller kylen en stund. 
 
Efter att allt fått stelna lite så kan du försiktigt ta upp tårtan ur formarna och lägg den på ett fat. Häll över ett lager med glasyr och låt stelna ännu en gång.Häll sedan på ännu ett lager med glasyr och låt stelna igen. 
 
Häll det som är kvar av nutella grädden i en spritspåsen med en stjärntyll och dekorera tårtan. Jag spritsade stjärnor längs nederdelen av kakan och uppe på tårtan i en krans. Jag valde även att dekorera med silverkulor längst upp. 
 
 

Kommentera

Publiceras ej